香港推出5G服務已有兩年多時間,焦點都集中於提高經濟裨益,改善社會民生,今日筆者同大家分享一下5G喺另一層面嘅應用。

以前未有5G時,學界喺資訊科技基礎設施嘅重點,大多放喺「光纖到校」同幾年前都講緊嘅「光纖到課室」。一般人嘅錯覺,以為「5G智慧校園」所指都係大學同大專院校。我哋嘗試從兩個層面切入,睇下5G點樣打造「智慧校園」,同埋提升電子學習與教學效能。

在校園網絡基建方面,時至今日採用5G流動寬頻毋須鋪線,即可極速於校園建立流動網絡,迅速拓展學校嘅網絡覆蓋,支援更多裝置及應用方案。

一場疫情促進咗網上教學嘅發展,將上班一族自攜裝置(BYOD)返公司嘅習慣延伸至校園。o依家即使恢復部份面授課堂,好多學生都要自備平板電腦、手提電腦或手機上課,對學校頻寬嘅需求大增。好多學校已設有內聯網,但基於網絡安全考慮,若學校能建立自己嘅5G流動網絡,就可以將校管或老師所用嘅網絡,與供學生使用嘅網絡分開,確保大家有充裕頻寬及確保網絡安全。

在校園5G應用方面,打造智慧校園首先要為學校精心部署5G硬件安排,在配置5G教育方案時,亦要因應個別學校所需而度身設計。

助特殊學校配置方案
公司嘅專業團隊,今年分別成功為兩間特殊學校申請咗政府資助,幫學校配置咗5G流動寬頻同5G機械人方案。學校會為學生提供手帶,以防佢哋喺小息或休息期間去咗危險地方,例如學生去咗停車場、校園出入口或樓梯等危險地帶,系統就會實時發出警報,一方面以短訊通知老師採取緊急行動,另一方面亦會即時通報機械人,以迅速找到學生嘅準確位置。

5G機械人亦可於校園擔任教學大使,老師會因應同學嘅學習需要或興趣,制訂個人化學習教材。喺小息時,當同學和機械人互動,機械人透過手帶辦認出同學嘅身份,知道佢最鍾意嘅學科,電腦熒幕就會用超高速、低時延嘅5G播放相關嘅練習或短片,加強學生自主同個人化學習。

「鼓勵及早使用5G技術資助計劃」嘅申請將於本年底截止,有興趣嘅學校要把握機會喇!下星期筆者會同大家介紹一下校園妙用5G科技嘅實例。
古星輝 – 塑造5G智慧校園|乜都5G (2022-11-11)

和記電訊香港行政總裁
古星輝